Telefoon Post Risicobeheer   0592 265 165

94 procent van mkb doet niet aan risicomanagement

Het grootste deel van het mkb heeft geen duidelijke plaats voor risicobeheer. Ze zijn echter wel op de hoogte van de risico’s die het bedrijf loopt.
Het risicobewustzijn is erg laag bij mkb’ers, zo concludeert NBBC (Nederlands Bureau voor Bedrijfscontinuïteit) na een onderzoek. “Het mkb heeft geen inzicht in het risicobeleid van bedrijven waar het afhankelijk van is. 94% van het management binnen deze bedrijven is zich bewust van de risico’s die in het bedrijf spelen, maar borgt het risicobeheer niet in zijn organisatie”, zei Bart Vermeulen van NBBC tijdens de VKG On Stage Dag in Zwolle.

Mogelijkheden voor adviseurs
De verzekeringsadviseur is volgens Vermeulen de ideale persoon om hierop in te spelen: “De natuurlijke adviseur van het mkb is in eerste plaats de verzekeringsadviseur, daarna komt pas de accountant. Er ligt een groot terrein braak, waar je je toegevoegde waarde naar de klant kunt bewijzen.”

Het NBBC deed ook onderzoek naar adviseurs en hun ambities op het gebied van risicomanagement. Hieruit bleek dat 60 procent van de adviseurs wel geïnteresseerd was in risicobeheer, maar deze bleken vaak zelf niet hun zaken op orde te hebben. “De grootste enthousiastelingen zijn zelf intern nog niet zo met risicomanagement bezig. Misschien is het goed om eerst met je eigen organisatie te beginnen. Het is ook een voordeel als je dit werk vanuit een intrinsieke motivatie doet”, aldus Vermeulen.

Fambizz50
Volgende maand verschijnt weer een nieuwe editie van de Fambizz Post in tabloidformaat. Daarin publiceert de redactie onder meer de Fambizz50, een lijst met 50 adviseurs uit verschillende sectoren die met succes hun service aanbieden voor familiebedrijven.

Bron: FAMBIZZ